Ana Sayfa Kültür & Sanat Gösteri ve Etkinlikler 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü

15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü

15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü düzenlenen yürüyüş ve törenle kutlandı. Kayalık Camii önünden başlayan ve 91 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin kurtuluş kıvılcımını başlattığı Bayramyeri Meydanı’na kadar süren yürüyüşe binlerce vatandaş yoğun ilgi gösterdi.

     Kutlama programı Denizli Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelek sunulmasıyla başladı. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Çardakçı, Denizli milletvekilleri Mithat Ekici ve Hasan Erçelebi, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ile daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri siyasi parti il temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
     Vali Erkmen, Başkan Zeybekci, Albay Çardakçı, burada Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Vali Erkmen daha sonra Şeref Defterini imzaladı.
      Kutlama programı, bundan 91 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin kurtuluş kıvılcımını başlattığı Kayalık Camii önünden başlayan yürüyüşle devam etti. Bayramyeri Meydanı’na kadar süren yürüyüşe vatandaşlar yoğun ilgi gösterip yol kenarındaki mahalle sakinleri ise büyük sevgi gösterilerinde bulundu.
    -TIPKI 91 YIL ÖNCEKİ GİBİ-
     Kortejin, Bayramyeri Meydanı'na gelmesiyle coşku daha da arttı. 91 yıl önce aynı gün bu meydanda toplanan Denizlililer, bu defa o coşkuyu tekrar yaşamak için bir araya geldi. 
    Denizlili sanatçı Tekin Akmansoy’un da katıldığı Bayramyeri Meydanındaki etkinliklerde, Abdullah Haşim Akgün isimli öğrenci kendi yazmış olduğu ‘Müftü Ahmet Hulusi Efendi’ şiirini okudu. Ticaret Lisesi ve Denizli Belediyesi PAHOY Halk Dansları topluluğunun hak oyunları gösterilerini sundu.   
     BU DİRENİŞİ UNUTTURMAYACAĞIZ
     Törende bir konuşma yapan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, 91 yıl önce Denizli'de yakılan kurtuluş meşalesinin bugüne gelene kadar unutulmaya başlandığını belirterek, ‘Biz, bu direnişin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve unutulmaması için de 15 Mayıs’ı Milli Mücadele Günü olarak kutluyoruz. O dönemde yoklukta verilen mücadelenin herkes tarafından bilinmesi gerekir. Özellikle gençlerimiz, atalarının nasıl fedakarlıklarla bu ülke topraklarını korumak için canını hiçe sayıp savaştığını bilmelidir. Kayalık Mahallesi’nin ismini de bu nedenle 15 Mayıs Mahallesi olarak değiştirdik. İstedik ki çocuklarımız neden 15 Mayıs diye merak edip büyüklerinden bunun nedenini öğrensin’ dedi. 
     Başkan Zeybekci, tarihçi Cemal Kutay’ın “Kurtuluşun ve Cumhuriyet’in Manevi Mimarları” adlı kitabından alıntılar yaparak bunları halka aktarıp, herkesin bu kitabı en az bir kez okumasını tavsiye etti. Başkan Zeybekci ayrıca,  15 Mayıs 1919 tarihinde Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin halka verdiği fetvayı, meydandaki vatandaşlara okudu.
    BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ
     Vali Yavuz Erkmen ise, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü’nün Denizli için ayrı bir önem taşıdığını söyleyerek, bu günün Denizli için gurur günü olduğunu belirtti.
     Tarihin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Vali Erkmen, “Bizler o günlerden bu günlere zorluklar içinde geldik. Ama gelirken çok şeyi başararak geldik. Yoksulluk içinden gelen bir Türkiye’de bugün geldiğimiz noktada kendi uçağını yapan, kendi barajını yapan, üretimini yapan ve ürettiğinin büyük bir kısmını dışarıya satan dünyanın en büyük ekonomileri arasına giren bir ülke konumuna geldik. Bunu birlikte, beraber, çalışarak yaptık. Unutmamamız gereken bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde olmak, sımsıkı birbirimize sarılmak ve düşmana hiçbir zaman fırsat vermemektir” diye konuştu.
     Daha sonra Denizli Belediyesi Konservatuvarı Mehteran Takımı gösterisini sundu. Ardından konservatuvar sanatçısı Özgür Doğan kahramanlık türkülerini seslendirdi.
     15 MAYIS 1919’DA NE OLDU?
     15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat 15 dakika sonra, Denizli’de Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi vatandaşları toplayarak kurtuluş mücadelesini başlatmıştı. 
     Kayalık Camisi önünde toplanan vatandaşlar, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin önderliğinde Bayramyeri Meydanı'nda doğru yürümüş, ve şu anda Atatürk Etnografya Müzesi olan binada bulunan sancağı alarak Bayramyeri'ne gelmişlerdi. Burada okuduğu fetva ile vatanın savunulması gerektiğini belirten Hulusi Efendi, kurtuluş meşalesini yakmıştı. Denizli'nin Sarayköy ilçesine gelen düşman gösterilen direniş sonucunda köprüden geçememiş ve Denizli'ye girmesine izin verilmemişti. 
     Denizli Belediye Meclisi Mayıs 2007 yılı toplantısında aldığı kararla 15 Mayıs’ın Denizli Milli Mücadele Günü olarak kutlanmasını sağladı.


+90 (258) 280 20 20     +90 (258) 280 29 99     denizli@denizli.bel.tr
denizlibuyuksehirbelediyebaskanligi@hs01.kep.tr